Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2024. augusztus 23.

A legfontosabb tudnivalók a betétdíj rendszeréről, és egy kis fogyasztói segítség a környezettudatos választáshoz.

2024. május 07.

A vintage kincsektől, a legvadabb összeállításokig, a Fenntartható Divat napján a résztvevők számos fantasztikus kollekciót csodálhattak meg a kígyózó sorokban vonuló modelleken. Ez alkalommal azonban a tervezőknek is kijutott a rivaldafényből.

2024. május 07.

Ugye olvasnál már végre valami lelkesítőt is az ökológiai válság kapcsán? 

2024. május 06.

Ausztrál kutatók fejlesztésének köszönhetően nemcsak a szeméttelepre kerülő anyagok mennyisége csökkenthető, de a házak hőszigetelését is javítani lehet.

2024. május 03.

Itthon is egyre többen érzik a saját bőrükön a klímaváltozás hatásait, és megoldandó problémának is tartják, de a cselekvésre még mindig sokan nem veszik rá magukat. Ugyanakkor több olyan civil szervezet is van, ami radikális megoldásoktól sem riad vissza. A 21 Kutatóközpont Közép-európai Egyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetésén Szabó Éva tanító, az Extinction Rebellion klímaaktivistája, Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója; a PET-kupa projektvezetője és Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse arra kerestek válaszokat, hogy hol vannak a klímaaktivizmus határai, hogyan lehet bevonni civileket, és hogyan tudják az érdekeiket érvényesíteni.

2024. május 02.

A használt laptopok piaca jócskán megugrott 2020 óta, és az érdeklődés azóta sem csillapodott. A Furbify ügyesen lovagolja meg a használt eszközök trendjét, miközben fontos célként tűzi ki az elektromos hulladékok kibocsátásának csökkentését és az újrahasznosított termékek népszerűsítését. A Világgazdaság meghívást kapott a Szlovákiában lévő üzemükbe, ahol betekintést engedtek a munkájukba.

2024. május 02.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint az amerikai hulladéklerakók átlagosan háromszor több metánt bocsátanak ki, mint amennyit korábban jelentettek. Az aggasztó tendencia jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz - számolt be a The New York Times.

2024. május 02.

Hétvégéről hétvégére más településrészen üzemel Győrben kihelyezett hulladékudvar dr. Dézsi Csaba András polgármester kérésére, az önkormányzat finanszírozásában, a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megvalósításában. 2024-ben az első négy helyszínen több mint negyven tonna hulladékot raktak le a győriek.

2024. május 01.

Mindössze 57 vállalat felelős az elmúlt hét év kibocsátásának 80 százalékáért, így kijelenthető: ők a legnagyobb globális szennyezők. A vizes lepedőt egyáltalán nem lehet kizárólag a magánszektorra ráhúzni, állami kézben lévő cégek is növelték a párizsi klímamegállapodást követő hét évben a termelésüket, ezzel párhuzamosan pedig a károsanyag-kibocsátásukat is.

2024. május 01.

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban – mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában.

2024. május 01.

Aggasztó eredményeket mutatott két vizsgálat is, amely a hulladékégetők környékéről származó élelmiszerek szennyezettségét vizsgálta.

2024. május 01.

A MOHU három év alatt 4500 modern textilgyűjtő konténer telepítésére készül, ami négyszeresére növelheti a lakosság számára elérhető textilkonténerek számát Magyarországon, írja a Portfolio.

2024. április 30.

A Zero Waste Europe és a ToxicoWatch Alapítvány által közzétett, a szlovákiai és hollandiai hulladék(együtt)égetők kibocsátásával kapcsolatos biomonitoring-kutatásról szóló új bizonyítékok szerint a létesítmények közelében lévő élelmiszerekben magas a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (persistent organic pollutants, POP) szintje.

2024. április 26.

Egy friss kutatás szerint közvetlen összefüggés van a műanyaghulladék és a műanyaggyártás között, és a bolygó beazonosítható műanyaghulladékának több mint fele 56 vállalathoz tartozik, írja az EurekAlert.

2024. április 26.

Az Európai Parlament (EP) kedden megszavazta a javítás jogáról szóló irányelv-javaslatot. A testület közleménye szerint a szabályok egyértelműsítik a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és azt ösztönzik, hogy csere helyett javítással hosszabbítsuk meg a termékek élettartamát.

2024. április 26.

A csomagolásgyártókat és a kereskedőket számos pluszköltség terheli a DRS élesedésével. Egy élelmiszergyártói szövetség szerint a csomagolást illető költségek idén több mint megnégyszereződtek.

2024. április 26.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legfrissebb jelentése szerint ez az elpazarolt mennyiség a világ összes éhezője számára napi 1,3 étkezést biztosíthatna. 

2024. április 21.

A tavalyi év globális szinten rekordot döntött megújuló energiahasználat tekintetében, 7 ország pedig már sikeresen megvalósította a zöld energiára való áttérést is.

2024. április 21.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében.

2024. április 18.

Második üteméhez érkezett az Andrássy út újrazöldítése, a korábbi műfű nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért most visszatértek a gyökerekhez.

2024. április 17.

Ha tavasz, akkor tavaszi garázsvásár! Nyílnak a kerti virágok, és nyílnak az udvarok is Wekerlén: már nem kell sokat várni, és eljön április 20-21., a Wekerlei Garázsvásár Fesztivál hétvégéje!

2024. április 17.

A szennyvíztisztító telepek annak ellenére távolítják el nagy hatékonysággal a mikroműanyagokat, hogy nem tervezték azokat ilyen problémák megoldására – derült ki több hazai szennyvíztisztító telep felméréséből. Kiemelten fontos a lakosság hozzájárulása a mikroműanyag szennyezés megelőzéséhez.

2024. április 17.

45 ezer felszíni és felszín alatti vízbázis elmúlt 20 évben elvégzett vizsgálata alapján egy nemzetközi kutatócsoport azt állítja, hogy az ivóvíz-hálózatokat is ellátó források mintegy felében az egészségügyi határértéknél jóval magasabb az örök vegyi anyagoknak nevezett vegyületek koncentrációja – írja az IFL Science.

2024. április 11.

Dankóné Reisinger Magdolna Kis séfek nagy kalandja című szakácskönyvében ezúttal 44 olyan finomság receptjét mutatja be, amelyek nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű alapanyagot, így például tejet, tejterméket vagy tojást sem. Mégsem lesz hiányérzetünk. Az ételek finomak és laktatóak, ráadásul egészségesek is.

2024. április 11.

Ez a könyv útmutató azok számára, akik a növénytermesztés más, ökologikusabb és gazdaságilag is járható módját keresik. Ha elfogadjuk a permakultúra rendszerét, ezáltal áttérünk a sokkal megfontoltabb fogyasztásra és takarékosan bánunk az erőforrásokkal is. Cserébe jófajta elégedettségérzés a jutalmunk, hiszen ezekkel a módszerekkel nem romboljuk a környezetünket és a jövő erőforrásait, hanem összhangban élünk a természettel. 

Oldalak